Paris, un weekend cât o vacanţă

Când zici Paris, prima imagine ce îţi vine în minte este Turnul Eiffel. Doar ai văzut nenumărate cărţi poştale, imagini video, tablouri care îl ilustrează. Aşa că, deşi te afli la picioarele lui, îl priveşti… continui să te întrebi dacă nu-i cumva o vedere. Cozile imense care s-au format la bilete, lifturile care urcă şi coboară, bliţurile care clipesc la fiecare două secunde te asigură că eşti cu adevărat acolo.

Paris Paris Paris, un weekend cât o vacanţă P4210091

Uite, ascensorul te aşteaptă, ţi se deschide poarta spre o altă dimensiune. Pe măsură ce urci lumea ţi se pare tot mai mică. La ultimul etaj îl întalneşti şi pe Gustave Eiffel alături de asistenţii săi Maurice Koechlin şi Emile Nouguier. Trei figuri de ceară îi întruchipează pe constructori într-un atelier plin de schiţe, documente, planuri. Pasiunea lui Eiffel pentru schelete şi osaturi a cunoscut trepte ascendente, de la proiecte de poduri, până la realizarea structurii metalice a Statuii Libertăţii, însă succesul a venit o dată cu Turnul Eiffel. Să contempli lumea de la 276 de metri altitudine este foarte plăcut, dar ca să descoperi oraşul şi spiritul său medieval trebuie să faci o plimbate cu Bateaux-Mouche pe cheile Senei.

https://totuldinpasiune.ro/hobby-business/capri-mirajul-unei-insule/

Paris, orașul dragostei

Copii zburdalnici, tineri îndrăgostiţi, vârstnici cu feţe înseninate, toţi sunt dornici de o mică « croazieră ». Barca se depărtează de mal, începe aventura. Căpitanul vasului ne urează bun venit şi călătorie plăcută. La megafon încep să curgă melodiile celebre ale secolului trecut. Câţiva fotografi profesionişti fac poze de grup şi portrete pentru toată lumea. Doi îndrăgostiţii privesc îmbrăţişaţi imaginea turnului Eiffel care rămâne în urmă. Alţii ascultă comentariul ghidului electronic, dar nu în franceză, ci în chineză şi se amuză foarte tare pe seama asta. Atât de tare încât nici nu realizează că trecem pe sub Pont de l’Alma, construit de inginerul Gariel şi inaugurat de Napoleon al III lea pe 2 aprilie 1856, în amintirea victoriei franco-engleză împotriva ruşilor în războiul Crimeei. Oameni adunaţi pe pod, să privească Sena şi împrejurimile, ne fac cu mâna, iar noi le răspundem zgomotos. Nu ne cunosc, nu-i cunoaştem, ne leagă însă Parisul.

La megafon răsună melodia lui Gary Moore :

Aux Champs-Élysées

Au soleil, sous la pluie

À midi ou à minuit

Il y a tout ce que vous voulez

Aux Champs-Élysées.

Paris Paris Paris, un weekend cât o vacanţă P4210074

Paris

În faţă apare Pont Alexandre III, pod ce leagă Champs-Élysées de l’Ile de la Cité. Construit în urma unei alte alianţe, de această dată franco-rusă, Pont Alexandre III este reprezentativ pentru arta decorativă şi arhitectura exuberantă a celei de-a III-a Republici. Puţin mai la dreapta se zăreşte Hôtel des Invalides, ridicat în cinstea suferinzilor de război, unde găsim şi mormântul lui Napoleon. Mai la vale, după cum te duce Sena, se vede Palais de Louvre, veche reşedinţă regală, acum unul din cele mai mari muzee din lume. Antichităţi orientale, egiptene, greceşti, etrusce şi romane, obiecte de artă, sculpturi, picturi toate sunt găzduite de aşa numitul Palat al Artelor. Şi pentru că arta este la ea acasă în Paris, nu putea să lipsească Pont des Arts. În vremea lui Napoleon Bonaparte era doar o pasarelă pentru pietoni, realizată după modelul podurilor de lemn şi făcea legătura între palatul regal şi Institutul Francez. Acum are structură metalică, dar a rămas un loc de promenadă.

https://totuldinpasiune.ro/blog/sibiu-oras-din-alta-epoca/

Paris, impresionism sub clar de lună

Când zici Podul Artelor, Cheile Senei, promenadă, zici impresionism. E imposibil să nu-ţi vină în minte măcar un tablou semnat de Claude Monet, Edouard Manet sau Pierre-Auguste Renoir. Dacă iubeşti acest curent artistic, Musée d’Orsay te invită să vezi o expoziţie semnată Pissarro şi Cézanne.

Paris Paris, un weekend cât o vacanţă P4210057 1 768x1024

Dacă te laşi purtat de valuri, dar mai ales de poveştile Senei, sigur vei fi impresionat. Catedarala Notre-Dame se zăreşte în partea stangă. Pasagerii impresionaţi se înghesuie să facă poze. Stilul gotic, porticele de la intrare, contraforţii, dar şi renumele te face să o priveşti atent timp îndelungat. Barca întoarce pe partea cealaltă a insulei Saint-Louis, astfel încât poţi contempla Notre-Dame din toate unghiurile.

Soarele se pregăteşte să meargă la culcare. O lumină difuză coboară peste chei. Pe maluri îşi fac apariţia grupuri de animatori. Jongleriile cu măciuci în flăcări sunt atracţia serii. Cei care până mai înainte s-au plimbat în sus pe malurile Senei admirând peisajul sau răsfoind standurile buchiniştilor, se strâng acum pe langă comedianţi. După fiecare număr reuşit, Cheile Senei răsună de aplauze.

Din păcate barca nu are răbdare, îşi continuă drumul, ca şi timpul de altfel. Jocurile serii rămân în urmă, iar noi ne îndreptam spre Pont Neuf. Contrar numelui, acest pod este cel mai vechi din Paris. Bineînteles a fost şi el nou la timpul său, pe la 1604 când rege al Franţei era  Henri IV. După moartea acestuia, pe pod este amplasată prima statuie ecvestră : « Cavalerul de bronz ». Spre deosebire de restul podurilor de peste Sena, Pont Neuf nu era împovărat de case. Doar o pompă de apă era fixată pe piloţi, ca să alimenteze Louvre şi Les Tuileries, grădinile din faţa palatului regal.

De cum ieşim de sub Pont Neuf, turnul Eiffel ne prezintă costumaţia de seară. Mii de beculeţe îi desenează silueta. Ba, ne face şi cu ochiul. Farul din vârf împrăştie lumina la peste 80 de km depărtare. Peisajul devine din ce în ce mai romantic. Pe malul drept o trupă de mexicani au început o serenadă. Nu prea departe de aceştia, un cuplu de îndrăgostiţi contemplă cerul, alţii iau cina pe ponton. Tu te gândeşti să mergi la Moulin Rouge sau, de ce nu, să te pierzi pe străzile Parisului sub clar de lună.

http://casutadinlunca.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.