Afacere profitabilă peste hotare

Afacere profitabilă peste hotare. Silvia a deschis primul magazin cu produse tradiționale românești la Bruxelles. Dorul de casă a creat o afacere profitabilă.

afacere profitabilă afacere profitabilă Afacere profitabilă peste hotare afacere5 800x533

Silvia Olari sau cum să devii rege după ce ai fost sclav. Este povestea unei românce din Hunedoara care a plecat la muncă în străinătate, ca menajeră. După cinci ani în care a spălat pe jos și a șters mobilierul de praf, Silvia a decis să șteargă praful de pe propria tejghea. ,,La Bunicuța” este primul lanț de magazine cu produse tradiționale românești din Belgia. Un concept care a dus la construirea unei afaceri profitabile.

,,Totul a pornit de la gustul borșului făcut pe vremuri de bunica, de la mămăliga aburindă sau de la eugeniile copilăriei, care nu se găseau în hipermarketurile din Bruxelles. Oricui am zis ce vrem să facem a spus: <<A, nu! Vă pierdeți banii! Nu faceți!>> Nu am renunțat la ideea de a deschide afacerea și s-a dovedit că nu i-am pierdut. I-am dublat, i-am triplat, am făcut orice cu ei numai de pierdut nu i-am pierdut.” Își amintește Silvia, iar în vocea ei se simte căldură, seninătate și compasiune. afacere profitabila Silvia Olari afacere profitabilă Afacere profitabilă peste hotare la bunicuta 400x600

Cum însă antreprenorului îi stă bine în postura de a crea o afacere profitabilă după alta, iar românul nu poate sta departe de rădăcinile sale, familia Olari a revenit, după 16 ani, la Vețel în Hunedoara. Acolo unde Silvia va deschide din toamnă un parc recreativ pentru copii, unic în România.  ,,Restaurăm locuința bunicilor, iar în jurul acestei case- muzeu va fi dezvoltat parcul pentru copii. Un loc de relaxare, de comuniune cu natura, dar mai ales un spațiu în care cei mici vor învăța: să planteze un copac, să pună răsaduri, să îngrijească animalele, să respecte natura, să recicleze. ’’ Pentru visul său, Silvia a accesat 50 de mii de euro fonduri europene, investiția este însă mult mai mare. ,,Doar, noi, ce o să facem cu banii noștri, că nu ne mai cumpărăm case sau haine. Vrem ca cei mici să își cunoască rădăcinile.  Nu își cunosc rădăcinile, nu știu cine sunt.” Vă las să descoperiți în continuare un om extraordinar cu inițiativă, curaj, determinare și concepții de viață solide.

Cum ați ajuns să creați o afacere profitabilă în Belgia?

Sora mea era deja acolo și m-a chemat într-o vacanță la ea. Am acceptat invitația și de atunci sunt tot într-o vacanță. Așa îmi place mie să spun. Mi-a plăcut ce am găsit acolo și mi-am adus toată familia în Belgia. Nu m-am gândit nicio clipă că voi avea la un moment dat o afacere profitabilă peste hotare.

Cu ce v-ați ocupat înainte de pionieratul în afaceri?

Ca să ajungi să fii rege trebuie mai întâi să fii sclav. Am început de foarte de jos. Am făcut curățenie în casele oamenilor. Am lucrat 5 ani în menaj, apoi mi-am deschis afacerea mea. Am deschis un magazin cu produse alimentare românești. În 2007, în momentul în care a intrat România în comunitate s-au ridicat restricțiile, taxele vamale și am putut să încep afacerea. În 29 ianuarie 2007 s-a deschis primul magazin cu produse alimentare românești din Belgia, în Bruxelles. Un an mai târziu am mai deschis un magazin, apoi un al treilea…

De unde ideea unei afaceri?

Afacere profitabilă a fost mai întâi o idee în capul meu. Am sesizat că o rugam, mai tot timpul, pe mama să ne trimită cu autocarul pachete. Îi ceream: borș, eugenii, pufuleți, făină de mălai, griș pentru găluștele pe care le puneam în ciorbă. Erau ceva produse asemănătoare în Belgia, dar nu se comparau cu cele de acasă. Și atunci m-am gândit că dacă eu duc lipsa produselor de acasă trebuie să mai fie și alți români care să aibă nevoie de ele. Și am zis să încercăm. Vreau să vă spun însă că ideea noastră nu a fost susținută de nimeni. Oricui am spus ce vrem să facem a spus: ,,A, nu! Vă pierdeți banii! Nu faceți!” Am zis:,, Sunt banii noștri, dacă îi pierdem asta este!’’ Și s-a dovedit că nu i-am pierdut. I-am dublat, i-am triplat, am făcut orice cu ei numai de pierdut nu i-am pierdut. Afacerea a mers din start. Aveam o afacere profitabilă. Primele trei luni am adus bani de acasă, până ne-am făcut cunoscuți pe piață. Apoi ne-am scos investiția.

afacere profitabila Bruxelles afacere profitabilă Afacere profitabilă peste hotare afacere2 800x450

afacere profitabila magazin românesc afacere profitabilă Afacere profitabilă peste hotare bunicuta5 800x450

Cum e posibil ca după 5 ani de muncă în menaj să ai capital să demarezi o afacere profitabilă?

Știți că acolo se muncește pe alți bani, dar secretul este altul: trebuie să fii cumpătat și să pui bani de o parte, să consumi doar strictul necesar. Plăteam chiria, utilitățile și strictul necesar în casă. Găteam. Gătim și astăzi, nu cumpărăm semipreparate. Economisești mult gătind. Nu facem risipă. Nu cumpărăm decât ceea ce avem nevoie.

Asta ați învățat acolo sau în România?

România este încă o piață de desfacere foarte bună. Se cumpără și se aruncă foarte mult. Am învățat să nu mai arunc alimente în momentul în care am fost la groapa de gunoi de la Cluj, cu ajutoare pentru copiii de acolo, și am văzut că ei caută în gunoaie ca să mănânce, pentru că nu au ce mânca. Eu de ce să cumpăr ca să arunc? Cumpăr cât pot să mănânc și las și altora. Nu cumpăr haine decât dacă îmi sunt necesare și nu pentru că aș vrea să-mi schimb garderoba. Concluzia: ca să strângi bani trebuie să fii cumpătat. Așa am reușit să fac ce mi-am propus.

https://totuldinpasiune.ro/hobby-business/povesti-cu-spoonman-de-sighisoara/

Produsele pe care le vindeți în magazinele din Belgia sunt exclusiv românești?

Da. Nu am nici măcar apă din Belgia. În 2017 este foarte ușor să faci aprovizionarea, pentru că de doi ani există un depozit en-gros cu produse românești în Bruxelles și cine își dorește poate să deschidă un magazin cu un minim de investiție. Concret, dacă ai 10 mii de euro îți poți deschide magazin românesc. Noi am făcut și încă facem transport cu mașinile noastre pentru că ne-am găsit niște firme în România cu care lucrăm. Vrem calitate. Clienții noștri nu vin după cantitate, vin după calitate. O dată la zece zile merge mașina și aduce tot ce este necesar. Avem momente când vitrina frigorifică este goală, dar clienții știu că joia vine marfă proaspătă.

Cum reușiți să coordonați o afacere profitabilă? Câte magazine aveți în momentul de față?

Două în Bruxelles, unul în Namur, dar acesta din urmă se va închide, pentru că între timp noi am revenit în România. Vrem să facem ceva și în țară. Este foarte dificil să stai aici și să ții în mână afacerea de acolo. Namur se află la 100 de km de Bruxelles și este mai dificil cu aprovizionarea. Și atunci, un lucru pe care nu îl mai faci bine, nu îl mai fă! Dacă nu mai putem face o aprovizionare bună, mai bine renunțăm. Am încercat să-l dăm cuiva, să-l preia în locație, dar n-am găsit pe nimeni interesat și am preferat să îl închidem.

afacere profitabilă Belgia afacere profitabilă Afacere profitabilă peste hotare afacere4 800x500

afacere profitabilă Vețel afacere profitabilă Afacere profitabilă peste hotare afacere11 800x450

 

Cum v-ați hotărât să vă întoarceți în țară?

Ne-am trezit într-o dimineață și am zis: ,, Gata! Până aici ne-a fost cu Belgia, de aici începe România!’’ Pur și simplu! Am zis să ne întoarcem să facem ceva și în țară. Eu zic că cei care au experiență acolo e păcat să nu vină să pună în practică aici. Am depus un proiect pentru fonduri europene pentru un parc recreativ pentru copii, după modelul din Belgia și sper să fie o altă afacere profitabilă. De zilele de naștere noi nu ne duceam copiii la fast food, îi duceam într-un parc recreativ de la țară, unde stăteau în aer liber, unde interacționau cu animalele. Vrem ca și copii din România să aibă astfel de experiențe, ca să îți cunoască rădăcinile. Nu își cunosc rădăcinile, nu știu cine sunt. Proiectul este foarte frumos. Păstrăm casa bunicilor, care este veche, o restaurăm, punem în casă aceleași obiecte pe care le aveau bunicii noștri și în jurul acestei case- muzeu va fi dezvoltat parcul pentru copii.

https://www.facebook.com/Vacante-la-bunici-564024277438233/

Ce vor putea face mai exact copii în acest parc recreativ?

Spre exemplu, dăm posibilitatea celor mici ca de ziua lor să poată planta un pom fructifer. În fața copacului vom pune o tăbliță sculptată în lemn cu numele său, iar copilul va putea veni oricând să-și vadă pomul, să îl ude, să vadă cum crește, să culeagă fructele. Vom pune răsaduri, vom planta roșii, ceapă, vom vedea cum cresc fără îngrășământ, fără să fie stropite, totul natural. Copiii vor vedea că găinile fac ouă, nu supermarketurile. Vor strânge ouăle în coșuleț, apoi le vor lua acasă. Vrem să le arătăm copiilor viața de la țară.

De când aveți concepția aceasta despre viață, despre natură?

Gândirea noastră s-a schimbat în Belgia. Pe copiii care vor veni la mine îi voi învăța să recicleze, să nu ia punguțele de plastic oferite gratis în magazine. O pungă de plastic se deteriorează în 200 de ani. Toate aceste lucruri dacă i le spui copilului, chiar dacă în acel moment nu reacționează, îi rămân în memorie și la un moment dat își amintește că cineva i-a spus să nu mai ia pungă și în niciun caz să o arunce pe jos.

Îmi spuneați că ați vizitat groapa de gunoi de la Cluj. Cum v-a marcat acest lucru?

Sincer, dacă familiile care muncesc pe groapa de gunoi nu ar tria deșeurile, Clujul la ora actuală ar fi îngropat în gunoaie. Condițiile în care trăiesc sunt însă inumane. În Belgia copiii au tot ce își doresc, nu trăiesc pe groapa de gunoi. Noi avem două acțiuni mari: de Paște și de Crăciun când strângem ce nu mai folosesc copiii noștri: hăinuțe, încălțări, jucării. Clienții aduc totul la noi la magazine, facem pachețele și le aducem copiilor cu probleme din țară, printre care și copiilor care trăiesc pe groapa de gunoi de la Cluj. Ca să nu ne mai confruntăm însă cu astfel de situații trebuie să fim responsabili, să reciclăm.

afacere profitabila reciclare afacere profitabilă Afacere profitabilă peste hotare afacere0 800x600

Viața peste hotare a învățat-o pe Silvia să aprecieze lucrul bine făcut. I-a dezvoltat spiritul civic, i-a schimbat sistemul de valori. Banii nu sunt totul, mulțumirea lucrului bine făcut este țelul. Un sistem de valori pe care speră să-l transmită mai departe copiilor care vor veni din toamnă în parcul recreativ de la Vețel, un proiect ce va deveni cu siguranță o altă afacere profitabilă marca Silvia Olari.

sursa foto: https://www.facebook.com/La-Bunicuta-472966312751108/?fref=ts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.