Când nu prinde infractori, dansează

Cine spune că poliţiştii sunt insensibili, greşeşte complet. Îl ştim cu toţii pe Marian Godină, poliţistul care îşi delectează cititorii cu întâmplări haioase de la serviciu. Pasiunea sa pentru versuri s-a transformat într-un volum de poezii, care a avut un real succes. În Teleorman, dansurile populare sunt la modă printre oamenii în uniformă.

calusari-1  Când nu prinde infractori, dansează calusari 1 800x428

Când nu este pe urmele infractorilor Andrei Hamza, în vârstă de 24 de ani, agent de poliţie în cadrul Secţei nr. 5 Dobroteşti, dansează. O pasiune pe care a descoperit-o din copilărie.

Mama mea a fost dansatoare profesionistă la Junii Sibiului timp de aproximativ 10 ani. Ea a fost prima mea profesoară. Nici tata nu a stat departe de lumea artisică. Avea o formaţie de muzică la Sibiu. Cânta la chitară. Ulterior ne-am mutat în Oltenia. Aici am fost fascinat de dansul căluşarilor. A fost primul dans pe care l-am învăţat la Casa de Cultură Radu Şerban din Caracal.

Un dans tradiţional cu origini dacice menit să alunge spiritele rele. În cazul lui Andrei, dansul ritualic l-a scăpat de trac.

Eram foarte emotiv. La serbările de final de an şcolar uitam întotdeauna poezia. Prin dans am reuşit să scap de emoţii, de trac şi să mă simt în elementul meu pe scenă. Primul spectacol pe care l-am avut a fost la Curtea de Argeş, când am intrat prima dată în scenă cu Dansul Căluşarilor.

calusari-3  Când nu prinde infractori, dansează calusari 3 800x600calusari-2  Când nu prinde infractori, dansează calusari 2 800x533

Pasiunea pentru dans l-a dus pe agentul de poliţie Andrei Hamza la ,,Românii au Talent!”

Cristian Velea, un prieten de-al meu, coregraf de meserie, dar care trăieşte dintr-un salariu de funcţionar public – e angajat la Primăria Dobrosloveni, m-a rugat să-l însoţesc la ,, Românii au Talent”. Am făcut împreună coregrafia şi ne-am prezentat la preselecţii la Craiova cu Ansamblul Romula Malva. Nu ne aşteptam să trecem de audiţii, nici de a doua preselecţie, dar am ajuns până în semifinală. Au venit şi alţii cu folclor, dar nu au ajuns atât de depare. Noi am vrut să promovăm tradiţiile româneşti. Pentru asta ne-am dus la concurs, pentru nimic altceva, iar juriul a fost impresionat.

Palmaresul poliţistului pasionat de folclor este impresionant. Majoritatea premiilor naţionale şi internaţionale au fost obţinute cu Ansamblul Romanaţi din Caracal. Festivalul International de Folclor Ana Lugojana, Întâlniri Bucovinene, Festivalul International de Folclor MUNDART din Portugalia, SloFolk, organizat în Slovenia sunt doar câteva dintre evenimentele la care Andrei a fost unul dintre ambasadorii tradiţiilor româneşti.

dscn2766  Când nu prinde infractori, dansează DSCN2766 800x600

Îndrumat de maestrul său de la Casa de Cultură Radu Şerban din Caracal, directorul Florian Teodorescu, Andrei a înfiinţat anul acesta, în luna mai, Ansamblul Drăcşenelul. A devenit astfel profesor de dans pentru 28 de copii, elevi ai Şcolii Gimnaziale Drăcşani. După doar câteva luni de cursuri, micuţii au câştigat premiul I la Festivalul concurs Păstrăm Tradiţiile Străbune, organizat la Roşiorii de Vede.

Îmi place jocul popular. Am dansat de mică. Bunica m-a învăţat primii paşi, apoi domnul profesor. Îmi dă încredere în mine. Mă simt în pielea mea pe scenă.

Mărturiseşte Cosmina Popescu, elevă în clasa a VIII-a. Deşi ştie că vrea să urmeze Facultatea de Farmacie, Cosmina spune că nu va renunţa niciodată la pasiunea pentru dans.

Nu oricine e capabil să insufle dragostea pentru o materie, pentru dans, pentru muzică. Trebuie mai presus de toate să iubeşti ceea ce faci, dar să iubeşti şi copiii. Sergiu Hoţu, spre exemplu, renunţă bucuros la o partidă de fotbal pentru o oră de repetiţii în sala de dans. Deşi nu sunt mulţi băieţi în ansamblu, cei care dansează alături de Andrei Hamza o fac din pasiune.

20161012_104151  Când nu prinde infractori, dansează 20161012 104151 800x450

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.