Capri, mirajul unei insule

Capri Capri, mirajul unei insule 20170706 123940 800x450

Valurile se izbesc în forță de lateralul bărcii. Stropi mărunți și reci, aduși de curenții de bordaj, aterizează pe brațul meu stâng. Simt cum vântul ține morțiș să-mi schimbe radical noua coafură. Pe semne nu-i suficient de rebelă pentru gusturile lui. Nu mă împotrivesc. Mă abandonez lui. O senzație de libertate totală îmi inundă corpul, ochii rămân închiși, doar privirea interioară zboară dincolo de ape, în căutarea unui tărâm ascuns. Capri, mirajul unei insule care atrage jumătate de million de turiști pe an.

capri Capri Capri, mirajul unei insule 20170706 141532 1 338x600 În zare apar mai întâi două stânci învăluite într-o ceață firavă, o perdea subțire de vapori ce se înalță din mare. Pasagerii până acum tăcuți ai feribotului încep să se agite. Aparatele de fotografiat clipesc din două în două secunde. Sunt pusă la zid de două serfie stick-uri, dar reușesc să scap din strâmtoare și mă strecor prin mulțime spre pupă. Nava acostează în Portul Marina Grande. Începe debarcarea.

Pun piciorul pe tărâmul dulcei leneveli sau “L’ Isola del dolce far niente”, cum a fost numită de împăratul August. Colonizată în secolul VII-lea înainte de Hristos de către greci și cumpărată în anul 29 î.Hr. de împăratul Octavian August, insula devine ulterior destinația aristocrației italiene, britanice și franceze. Dacă bourbonii veneau aici în secolul XVIII pentru celebrele partide de vânătoare de prepelițe, astăzi paparazzi vânează celebrități:  muzicieni, romancieri, poeți, actori, politicieni. Turiștii obișnuiți vânează în schimb: oameni, locuri, dar mai ales peisaje.

Prima oprire: Piața Umberto. După o călătorie spectaculoasă cu un tramvai vertical care îmi dezvăluie puțin câte puțin misterul vechiului port, ajung într-o piațetă romană with a spectacular view, loc de întâlnire și promenadă atât pentru localnici, cât și pentru vizitatori.

Suntem peste tot. Chiar și în Capri

Mă las purtată de instinct pe străduțe șerpuite. Vile, hoteluri, resorturi, case de modă cu renume, opulență, lux, spectacol, strălucire. Cărarea se oprește în fața unei case aflată în construcție. La poată doi muncitori, în pauza de țigară. Încerc să aflu, într-o italiană elementară, de unde pot admira celebrele stânci văzute doar în filme și mi se răspunde în română. Un zâmbet larg se ivește pe fața bărbatului din fața mea în timp ce îi explică amicului său că o româncă de-a sa cere indicații turistice. Colegul de șantier, un polonez, mă salută stângaci: ,,Buna ziua!” Cei doi muncesc în construcții de o viață, în Capri de 10 ani departe de familie și de prietenii de acasă. Oare ce înseamnă pentru ei să fii în vacanță? Dificilă întrebare și mai greu răspuns…

https://totuldinpasiune.ro/hobby-business/romanii-pionieri-afaceri-peste-hotare/

Suntem peste tot: la muncă ori în vacanță. Suntem vocali, exuberanți, deschiși, prietenoși, sceptici, snobi, dornici de afirmare, de a ieși în față, de a fi văzuți. Suntem plini de viață, gurmanzi, petrecăreți, puși pe glume. Suntem noi. Acasă ori în Capri suntem la fel.

capri Capri Capri, mirajul unei insule 20170706 124024 800x450

O boare îmi mătură calea. Flori roșii purtate de vânt mă îndrumă spre Marea Tireniană. Bărcuțe cu motor, scafandri, yahturi, canotci, șalupe, vapoare cu vele sau fără, toate își intersectează traseele la un moment dat. Nimeni nu știe însă când se vor întâlni și unde. Navigatorii trebuie să rămână vigilenți dacă nu vor să fie actorii unei coliziuni. În caz de urgență, un elicopter de coastă e gata să intervină. Turiștii sunt însă relaxați: blonzul pe yaht e foarte râvnit, la fel și scufundările în adâncuri. Una câte una bărcuțele cu vâsle dispar în Grota Albastră. Apele albastre şi limpezi coboară în adâncime până la 150 de metri, până când ajung la nisipul de pe fund. Se crede că grota a fost folosită ca piscină personală de împăratul Tiberius, după ce a mutat capitala Imperiului Roman pe insulă, în anul 27 d.Hr.

https://www.aferry.ro/?gclid=EAIaIQobChMI6dWk5f_t1QIVVs-yCh0fCAE1EAAYASAAEgIDwvD_BwE

Capri Capri, mirajul unei insule 20170706 140507 800x450

Capri îți oferă un spectacol de excepție, în care poți fi în același timp și actor și spectator. Totul sub clar de lună ori în plin soare, după preferințe.

Capri Capri, mirajul unei insule 20170706 141710 800x450

Capri Capri, mirajul unei insule 20170706 123430 800x450

Capri Capri, mirajul unei insule 20170706 135412 800x450

Capri Capri, mirajul unei insule 20170706 135408 800x450

 

 

 

2 comentarii on “Capri, mirajul unei insule”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.