Doi filosofi au făcut un business din pasiunea pentru ceramică

ceramică Doi filosofi au făcut un business din pasiunea pentru ceramică ceramica6

Doi profesori de filosofie au renunțat la catedră și s-au lansat în afaceri. Olivia și Eduard Săvulescu pictează de mai bine de zece ani obiecte din ceramică. Drumul spre succes nu a fost însă lipsit de peripeții. ,,Am falimentat, dar n-am renunțat!” Să fie perseverența cheia succesului în afaceri?

ceramică Doi filosofi au făcut un business din pasiunea pentru ceramică ceramica12 600x600

Totul a început din dorința de a face un cadou de Crăciun, dar și din frustrarea de a nu-l putea oferi. Soții Săvulescu și-au început cu entuziasm și dăruire cariera în învățământ, însă așteptările le-au fost rapid spulberate de un sistem care nu pune preț pe: valoare, performanțe sau respect. Pentru că banii abia le ajungeau pentru chirie și întreținere, tinerii au început să picteze căni.

 ,, Voiam să facem cadouri de Craciun și am pictat niște căni. Un prieten a fost atât de încântat de darul primit încât s-a lăudat cu el la birou. Așa au venit primele comenzi. Colegii prietenilor noștri au început să ne întrebe dacă nu facem și vaze sau farfurii pictate. Iar când am văzut că apar și primii bani ne-am decis să încercăm un an de zile să vedem cum merge. N-am avut decât banii de concediu, salariul pe vară: 15 milioane de lei vechi. Ne-am aruncat cu capul înainte. Aveam 25 de ani.”

ceramică Doi filosofi au făcut un business din pasiunea pentru ceramică ceramica9 474x600

După numai un an la catedră, Olivia și Eduard s-au mutat din București la Valea Călugărească, în Prahova. Părinții i-au ajutat să renoveze o casă, care le-a fost și locuiță și atelier. Au început să participe la târguri, la expoziții.

,, În weekend încărcam obiectele în mașină și mergeam cu ele la Cetatea Râșnov. Vindeam direct din portbagaj. În perioada aceea, un magazin din Ploiești ne-a cumpărat mai multe vaze și n-a cerut factură. Așa am ajuns să ne facem firmă. Ne-am încercat apoi norocul în Brașov. Am dat faliment, dar n-am renunțat. Tot ce câștigam la Râșnov, pierdeam la Brașov. Nu aveam bani de chirie pe strada principală, așa că primăria ne-a dat un spațiu pe un gang fără vad.”

ceramică Doi filosofi au făcut un business din pasiunea pentru ceramică ceramica5

Când se gândeau să închidă, soții Săvulescu au primit o invitație la Târgul de meșteșugari organizat de Festivalul de Muzică Cerbul de Aur. Afacerea a fost astfel relansată, iar Eduard și familia sa își dedică de atunci timpul, priceperea și creativitatea meseriei de meșteșugar. Au găsit un olar priceput care dă formă obiectelor, în vreme ce ei le dau viață. Deși a plecat din Capitală pentru un trai mai liniștit și costuri de viață mult mai scăzute, Eduard recunoaște că banii se fac tot în București. Primește mii de comenzi online, dar cel mai mult îi place să-și vadă clienții față în față. Iarna îl găsești în standurile de prin mall-uri, vara pe la târgurile de profil. Originalitatea celor doi artizani le-a adus faima şi peste hotare. În 2010 au fost invitați de Ambasada României la Bruxelles la un târg medieval.

Deși au lăsat profesia de dascăl pentru cea de meșteșugar, soții Săvulescu nu au renunțat la bucuria de a-i învăța pe alții tot ceea ce știu. Hand made art organizează ateliere pentru copii, dar și workshop-uri pentru corporațiile care vor să-și protejeze angajații de stresul și rutina de la birou  cu ajutorul artei.

ceramică Doi filosofi au făcut un business din pasiunea pentru ceramică ceramica0 544x600

Când nu sunt în atelier, la târguri sau printre facturi, deconturi, contracte, Olivia și Eduard adoră plimbările în natură. Oricând au puțin timp liber, soții Săvulescu pleacă în drumeții sau expediții, așa cum le place celor două fetițe ale cuplului să spună. Sofia și Medeea au 9, respectiv 6 ani și împărtășesc pasiunea părinților pentru viața în aer liber, culoare și aventură.

ceramică Doi filosofi au făcut un business din pasiunea pentru ceramică ceramica13 800x533

ceramică Doi filosofi au făcut un business din pasiunea pentru ceramică ceramica10 400x600

ceramică Doi filosofi au făcut un business din pasiunea pentru ceramică ceramica11 400x600

ceramică Doi filosofi au făcut un business din pasiunea pentru ceramică ceramica4

sursa foto: http://www.handmadeart.ro/

1 comentariu on “Doi filosofi au făcut un business din pasiunea pentru ceramică”

  • Lucica Enescu
    6 martie 2017 15:02

    Felicitari!Se cunoaste ca ai pus suflet si ai scris cu sensibilitate dragoste de oameni si de frumos.
    L.Enescu Pensiunea Tui

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.