Povești cu Spoonman de Sighișoara

povești  Povești Povești cu Spoonman de Sighișoara mark2 800x451

Povești cu pajuri și cu zmei nu se spun doar la gura sobei într-o casă din vârf de munte. În inima Bruxelles-ului, Spoonman scrie povești în lemn de tei.  Povești cu Spoonman Povești Povești cu Spoonman de Sighișoara IMG 3502 400x600

,,Bunicul meu a lucrat toată viața în lemn de tei. De la el am furat meseria. În fiecare vacanță de vară petrecută la Dobrotești (n.r. județul Teleorman) descopeream puțin câte puțin tainele cioplitului în lemn. Bunicul nu mi-a zis niciodată: ,,Ține dalta mai drep!” sau ,,Apleac-o mai tare!” Pe la 23 de ani mi-am dat seama că asta o să fac: linguri cu povești. Orice lucru fără o poveste este neterminat.”

Așa își începe Mark Tudose povestea indiferent în ce colț de lume merge să prezinte meșteșugul furat de la bunicul său.

Povești cu meșteșug și idei de afaceri

„Omul-lingură” sau „Spoonman”, cum l-au poreclit străinii, și-a expus poveștile despre: noroc, dragoste, succes sau înţelepciune pentru prima dată la Bruxelles, în cadrul unui eveniment cultural organizat de Asociația Agora For Life. Mark a avut ocazia să împărtășească zecilor de români și străini prezenți la șezătoare semnificația simbolurilor prezente pe lingurile de lemn pe care le creează. Meșterul popular a făcut chiar și o demonstrație în fața celor care s-au adunat ,,Sub aripa cerului”.  Cei mai curioși au fost copiii, mulți dintre ei născuți și crescuți în Belgia, dar cărora părinții le spun mereu povești despre viața și tradițiile din țară.

,,Ăsta este lemn de tei, românii fac linguri din salcie, plop sau tei. Exact așa îmi porneam povestea în urmă cu 12 ani în Piața Cetății din Sighișoara, așa o fac și acum în fața voastră.”

Mark Tudose: Singura șansă a meșteșugului să trăiască este prin povești

Dacă talentul l-a moștenit de la bunicul său, apoi l-a cultivat prin educație, Mark nu s-a priceput dintotdeauna să-și vândă marfa.

,,Am încercat să vând lingurile în timpul unui târg de meșteșugari organizat la Sighișoara în 2005, dar n-am avut prea mare succes. A urmat Festivalul Medieval unde nici acolo n-am rupt gura târgului. Nu știam să vând linguri. Norocul meu a fost că un prieten care facea portrete m-a rugat să mai stau cu el încă o zi. Mi-am rezemat cele şase linguri frumos lucrate, destul de mari, de un zid din Piaţa Cetăţii şi un grup de spanioli mi le-a cumpărat pe toate. Atunci am simţit că ăsta e locul în care ar trebui să fiu. Mi-am cumpărat un ziar local. Am căutat cea mai ieftină căsuță de închiriat în Sighișoara și m-am mutat”, povestește meşterul popular.

povești cu meșteșug Povești Povești cu Spoonman de Sighișoara mark 1 800x451

Povești și simboluri transpuse într-un business cu meșteșug

La început vindea pe stradă. Și-a construit singur un panou pe care își agăța lingurile, expoziție în aer liber, în Piața Cetății. Astăzi, oricine vrea să-i admire lucrările o poate face vizitând http://thespoonman.ro și Galeria de Arta Tradițională de la Sighisoara. Sarea şi piperul afacerii lui Mark Tudose se rezumă la o singură întrebare: ,,What is the story?” Este modalitatea cea mai simplă de a intra în vorbă cu potenţialii clienţi.

,,Am realizat că singura șansă a meșteșugului să trăiască este prin poveste. Am început să le explic oamenilor semnificațiile simbolurilor care apar pe lingurile mele și s-a întâmplat să fie cartea câștigătoare. În tradiția populară se spune că atunci când o barză își face cuibul pe o casă, aceasta este protejată de foc, ape și hoți. Bufnița este simbolul înțelepciunii pentru ca ea vede acolo unde oamenii nu văd. Lingura îndrăgostiților înfățișează în general de două păsari deoarece dragobetele era considerat logodnicul păsărilor. Lingura Puterii este reprezentată de șarpe, considerat “spiritul protector al casei”. De asemenea aduce oarecum cu steagul dacic format dintr-un cap de lup și corp de șarpe,” ne explică Mark.

Povești cu prietenii lui Spoonman Povești Povești cu Spoonman de Sighișoara mark9 800x449

Lingurile cu povești sculptate de Mark Tudose poartă și simboluri maramureșene care au la bază imaginile geometrice în formă de cerc cum ar fi “soarele de dimineață”, “roata vieții”, dar și rombul, motiv ce reprezintă pământul și fertilitatea. O lingură care spune povești din Moldova lui Ștefan cel Mare este însoțită de simbolul speranței: cocoșul, cel care vestește fiecare răsărit de soare. Unul dintre cele mai prezente simboluri este cel al maternității reprezentat de o pasăre care își hrănește puiul. Pasărea mamă are întotdeauna un cerc deasupra capului reprezentând unitatea familiei ținută de către mame. Lingurile cu povești sunt sculptate în lemn de tei sau salcie și sunt patinate cu ceară de albine.

https://totuldinpasiune.ro/pasiunea-ta/cand-prinde-infractori-danseaza/

povești la Bruxelles Povești Povești cu Spoonman de Sighișoara mark 800x449

povești din străinătate Povești Povești cu Spoonman de Sighișoara mark8 800x451

lunguri cu povești Povești Povești cu Spoonman de Sighișoara IMG 3501 400x600

povești cu Mark Tudose Povești Povești cu Spoonman de Sighișoara mark 3 800x451

povești la șezătoare Povești Povești cu Spoonman de Sighișoara IMG 3526 800x533

Foto: Alex Mirea/Irina Dincă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.