Primul și cel mai greu pas când vrei să ieși dintr-o situație care îți provoacă suferință e RENUNȚAREA. Cum să renunți la ceea ce știi, ceea ce faci, ceea ce ești? Dacă renunți la tot, cine mai ești de fapt?
Am răsfoit zilele trecute câteva pagini semnate de Marie Kondo, autoarea renumitei cărți “Magia ordinii”. Marie vorbește despre un principiu esențial pentru menținerea unui spațiu organizat și care să te încarce pozitiv: întâi aruncă. Concep, metoda sa ne îndeamnă să ne eliberăm de lucrurile care nu ne mai aduc bucurie, fie că este vorba de haine, cărți, documente sau obiecte sentimentale, scopul fiind acela de a vedea și de a simți impactul volumului de lucruri pe care le deținem.
Oare același principiu nu poate fi aplicat și când vine vorba de renunțarea la un job care nu îți mai aduce bucurie, la o relație care nu mai funcționează, la o credință personală care e infirmată constant de realitate?
Aruncă totul dintr-o dată!
De câte ori nu ai încercat să schimbi lucrurile puțin câte puțin, dar nu ai ajuns niciodată să vezi rezultate? De câte ori ai pierdut pe drum un demers de recrutare, o idee de afaceri, direcția unei relații, disciplina unui stil de viață sănătos ori simpla și totodată extrem de dificila motivație de a te ridica din pat dimineața?
Când pui STOP, când arunci totul dintr-o dată dispare tentația de a mai scormoni prin vechituri. Trebuie să rămâi încă consecvent în decizie.
Vizualizează destinația!
Dacă știi unde vrei să ajungi, motivația e intrinsecă. Dacă știi ce îți dorești, dacă știi de ce anume ai nevoie nu te preocupa de CUM! Drumul ți se va deschide atât timp cât te afli pe potecuță. Dacă nu îți e clară calea, explorează, descoperă, întreabă, vezi ce îți face sufletul să vibreze și îndreaptă-te spre acel drum. Ai abilitățile, competențele, cunoștințele necesare să pornești pe noul drum? Dă-i bătaie! Dacă nu le ai încă, ești gata să le dobândești? Îți acorzi timp în acest sens?
Ce să faci când eziți să iei o decizie?
A face ordine presupune a avea un dialog cu sine. Dialogul poate fi unul rațional, în sensul în care mintea aduce argumente pro și contra, evaluată situația și ia o decizie. De multe ori ne este însă extrem de greu să RENUNȚĂM. În această situație nu trebuie oare să ne întrebăm: Ce mai înseamnă acest job pentru mine? Cum mă simt ACUM în această relație? Ne agățăm de lucruri, persoane, situații cu care ne-am obișnuit pentru că ne sunt familiare și ne dau iluzia că suntem în siguranță. Dacă facem un pas în lateral, nu vom mai vedea situația din același unghi. Perspectiva se schimbă, percepția se schimbă.
Să lași în urmă tot ce nu îți mai folosește nu înseamnă TRĂDARE. Să fii recunoscător pentru satisfacțiile pe care ți le-a adus de-a lungul vremii actualul job nu înseamnă să te complaci într-o situație care în prezent nu își mai aduce împlinire.
Să îți vezi de viața ta după o despărțire ori o pierdere nu înseamnă TRĂDARE. Singurul trădat ești doar TU, cel care rămâi blocat în trecut.