Solidaritatea salvează vieți

OLYMPUS DIGITAL CAMERA solidaritate Solidaritatea salvează vieți 8

În satul Bratcov din județul Teleorman funcționează de aproximativ trei ani de zile un principiu din ce în ce mai puțin aplicat în lumea modernă: se dăruiește, se ajută, se sprijină și se zâmbește. Preoții Marius Dincă și Paul Ciocan au adunat: copii abandonați, familii monoparentale, femei abuzate, bătrâni fără familie, în total 50 de suflete. Inspirați de povestea părintelui Nicolae Tănase din județul Prahova care are grijă de nu mai puțin de 400 de copii, cei doi preoți din Troianu au decis să cumpere trei case bătrânești pe care le-au pus la dispoziția persoanelor aflate în dificultate. Într-un cuvânt: solidaritate.

 

popa3 solidaritate Solidaritatea salvează vieți popa3 800x593

,,Le oferim cazare, mâncare, lemne pentru foc. Oamenii din comună au donat: unul un frigider, altul un aragaz, pături, haine, alimente. Mulți dintre enoriași ne-au ajutat să renovăm vechile locuințe. Una dintre case a fost dărâmată în totalitate, iar în locul ei am reușit să ridicăm o clădire cu două etaje. În prezent este la roșu: are curent electric, dar nu mai avem fonduri pentru finisaje, uși sau ferestre.” Povestește preotul Marius Dincă, unul dintre membrii Asociației Pro Vita Sfântul Stelian.

solidaritate solidaritate Solidaritatea salvează vieți popa 4 800x593

https://totuldinpasiune.ro/pasiunea-ta/maratonul-schimbarii-incepe-tine/

Totul e posibil, cu solidaritate

Într-una din casele puse la dispoziție de asociație locuiește Sergiu împreună cu mama și surioara lui. Părăsiți de tată, rămași fără casă, cei trei au găsit înțelegere și sprijin în mijlocul comunității din Bratcov.

,,Sergiu are rezultate foarte bune la scoală. La început era foarte tăcut și rușinos, vorbeai cu el și nu scotea o vorbă, era parcă închis ermetic. Un copil maturizat înainte de vreme. Când venea însă vorba despre mama și sora lui… La un moment dat i-am dat niște napolitane. Le-a luat, mi-a mulțumit și a plecat spre acasă nerăbdător să împartă dulciurile cu mama și surioara lui. Cei trei stau într-o casă bătrânească.”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA solidaritate Solidaritatea salvează vieți 7 e vara

La început nu au avut nici curent electric, dar erau fericiți că au un acoperiș deasupra capului. În câteva luni, cu ajutorul asociației, s-au branșat la rețeaua publică. Vecinii și-au arătat solidaritatea și i-au ajutat cum au putut: cu haine, pături, alimente. În grădina din spatele curții femeia a pus roșii, castraveți, dovlecei, după ce părintele Paul i-a adus ceva răsaduri de la oraș. Tot preotul i-a făcut rost și de un loc de muncă, la o asociație agricolă din comună.

,,Este omul bun la toate. Lucrează în legumicultură, dar merge și la câmp când este nevoie. Face și muncă de bărbat și de femeie, doar ca cei mici să aibă ce mânca în fiecare zi. S-a integrat foarte bine în comunitate, are și buletin de Bratcov. Sincer, exemplul acestei familii ne dă putere să mergem înainte cu inițiativa noastră,“ recunoaște preotul Marius Dincă.

solidaritate solidaritate Solidaritatea salvează vieți DSCN0582 450x600

11002632_340520679488546_4770052992200059510_n solidaritate Solidaritatea salvează vieți 11002632 340520679488546 4770052992200059510 n 611x600

popa2 solidaritate Solidaritatea salvează vieți popa2 800x600

Copiii din Bratcov au avut nu doar șansa să primească, să fie ajutați, dar și să dăruiască. În vara anului trecut, mai multe parohii din zona Roșiorii de Vede au pus mână de la mână și au strâns suficienți bani pentru renovarea secției de Pediatrie de la Spitalul Caritas din oraș.

,, Am schimbat parchetul, am renovat pereții, tavanul, am dat cu lavabilă. Nimic nu ar fi fost posibil fără ajutul copiilor din Bratcov, fără solidaritate.”

Povestește cu emoție în glas preotul Marius Dincă, amintindu-și inevitabil de propria copilărie.

,,Mergeam în fiecare duminică la biserică împreună cu bunica. Am și acum în minte figura preotului din copilărie: blajină, caldă, dar în acelaș timp impunătoare. Lunea la cursuri eram mereu urecheat de unul dintre profesori pentru că mă văzuse mergând la biserică. În vremea comunismului practicarea religiei era interzisă. Este probabil lucrul care m-a impulsionat să dau la Seminarul Teologic.”

scx-3200_20120905_22064901 solidaritate Solidaritatea salvează vieți SCX 3200 20120905 22064901 800x566

Peste ani părintele Marius a ajuns o figură care impune respect, la fel ca și mentorul său din copilărie. În spatele bărbii preoțești se ascunde însă un spirit jovial, pus pe șotii și plin de umor. Pasionat de epigrame, dar și de poveștile oamenilor simpli preotul Marius se gândește să publice în viitorul apropiat o carte de nuvele.

popa solidaritate Solidaritatea salvează vieți popa 800x532

http://www.imparte.ro/Fundatii/Teleorman/Asociatia-Pro-Vita-Sfantul-Stelian-Teleorman-275

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.